عصب کشی یا درمان ریشه وقتی نیاز است که عصب دندان تحت تأثیر پوسیدگی یا عفونت قرار می گیرد .در چنین مواردی جهت نجات دندان ، پالپ دندان (بافت زنده داخل دندان از جمله عصب) ، باکتریها و هر پوسیدگی که بر روی دندان قرار دارد برداشته می شود وفضاها و حفرات ایجاد شده به خاطر این برداشتها توسط داروها و مواد خاصی در دندانپزشکی پر می شوند، به نحوی که دندان مجدداً بتواند وظیفه خود را در دهان انجام دهد. برخی بیماران معتقدند که دندانهایی که دچار درد شدهاند و نیاز به عصب کشی دارند را باید کشید و درمان آنها سودی ندارد، اما در واقع آنها در اشتباه می باشند. این دندانها بعد از عصب کشی می توانند همانند یک دندان سالم وظیفه خود را انجام دهند. گرچه در ابتدا کشیدن دندان درمان ارزانتری به نظر میرسد اما در طولانی مدت هزینه و عوارض بیشتری برای بیمار ایجاد می کند. درمان ریشه دندان یک درمان با ماندگاری بالاست و ممکن است تا پایان عمر عارضهای را نشان ندهد اما گاهی نیاز می شود که دندانی که یکبار عصب کشی شده است به علت عفونت مجدد درمان عصب کشی مجددی برایش انجام شود.
علائم و نشانههایی که نشاندهنده نیاز به عصب کشی دندان است:
۱- یک آبسه بر روی لثه
۲-حساسیت شدید به آب سرد و گرم
۳-درد دندان شدید
۴-تورم و تندرنس(لمس دردناک) دندان
۵-گاهی اوقات نیز برخی از دندانهای که عصب کشی می خواهند علامتی ندارند.
چه دندانهایی نیاز به عصب کشی دارند؟
۱-دندانی که پوسیدگی آن به پالپ (بافت زنده داخل دندان) رسیده باشد.
۲-دندانی که دچار عفونت و آسیب در داخل پالپ یا در نوک ریشه شده باشد
۱- دندانهایی که ضربه به آنها وارد شده است.
عصب کشی چگونه انجام می شود؟
عصب کشی دندان ممکن است در یک یا چند جلسه انجام شود و می تواند توسط دندانپزشک یا متخصص درمان ریشه انجام گردد.
در ابتدا دندان بی حس شده و رابرادم (یک ورقه لاستیکی) در اطراف دندان گذاشته می شود تا دندان را خشک نگهدارد و مانع از تماس بزاق با دندان شود .سپس در قسمت خاصی از تاج دندان حفرهای بنام حفره دسترسی ایجاد می شود تا براحتی به پالپ دندان (بافت زنده داخل دندان از جمله عصب) دسترسی ایجاد شود. در این مرحله تمام پوسیدگیهای دندان نیز باید برداشته شود. از حفره دسترسی وسایل ریزی بنام فایل وارد پالپ دندان می کنند. این وسایل دارای کناره ولبه برنده می باشند. با کمک این وسایل پالپ، عصب و باکتریها از مرکز و درون دندانها برداشته می شوند. وقتی که از تمیز شدن مرکز دندان (محلی که پالپ وجود دارد) اطمینان حاصل شد، فضای ایجاد شده توسط مواد دائمی و مخصوص دندانپزشکی پر می شود. گاهی اوقات به سبب وقت گیر بودن، درمان عصب کشی به جلسه دوم یا سوم کشیده می شود که حدفاصل جلسات عصب کشی ، دندان را با مواد خاصی پانسمان (ترمیم موقت) می کنند و بیمار را مرخص می نمایند. در جلسه بعد پانسمان یا ترمیم موقت برداشته شده و ادامه کار دنبال می شود و در انتها فضای ایجاد شده با مواد دائمی و مخصوص دندانپزشکی پر می شود. تمام دندانهایی که عصب کشی می شوند باید روکش شوند این امر باعث حفاظت از دندان و مانع از شکستن آن می شود. روکش کردن دندان عصب کشی شده باعث می شود که دندان توانایی انجام وظیفه و کار خود را بدست آورد.بعد از درمان تا مدتی ممکن است دندان عصب کشی شده درد داشته باشد و کماکان حساس باشد. اما این وضعیت به مرور زمان و با کاهش التهاب فروکش می کند. جهت کاهش این درد ممکن است دندانپزشک مسکنهایی مثل ایبوپروفن و استامینوفن را به بیمار تجویز کند.
بعد از درمان عصب کشی آموزشهای لازم به بیمار داده می شود رعایت بهداشت دهان و انجام معاینات دروهای دندان به طولانی شدن عمر دندان عصب کشی شده کمک می کند.
به خاطر داشته باشید دندانهای شما همین امروز نیاز به توجه شما دارند. همین امروز یک وقت ملاقات از ما بگیرید تا از وضعیت سلامت دهان خود باخبر شوید ما سعی می کنیم لبخند رضایت را برلبانتان بنشانیم
|