![]() توجه به خاطر داشته باشید دهان و دندانها ی شما همین امروز نیاز به توجه شما دارند.جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید تلفن 06133384746 تماس از طریق پیامک 09036111004 اهواز خیابان اصلی کیانپارس بین خیابان دوم وسوم غربی ساختمان زرین طبقه چهار واحد شانزده اگر شما هر سوال دیگری دارید یا تمایل به گرفتن وقت جهت ویزیت دارید ما مشتاقانه منتظر تماس شما هستیم. استفاده از مطالب صفحه دندانپزشکی دکتر شوریابی با ذکر منبع نه تنها بلامانع است بلکه توصیه میشود زبان جغرافیایی یک ضایعه حلقوی است که سطح پشتی و کناره های زبان را تحت تاثیر قرار میدهد. ضایعه به عنوان اریتم مهاجر نیز شناخته می شود. نمای کلینیکی تیپیک ضایعه شامل [نواحی قرمزی است که در اطراف توسط ]خطوط کمی برجسته خاکستری، زرد و سفید احاطه شده اند (شکل 38-5). اتیولوژی و پاتوژنز اگرچه زبان جغرافیایی یکی از شایعترین ضایعات مخاطی دهان می باشد، با این حال هیچ مطالعه ای با هدف مشخص کردن اتیولوژی ضایعه انجام نشده است. پیشنهاد شده که وراثت و فاکتورهای ژنتیکی دراتیولوژی آن نقش داشته باشند. اپیدمیولوژی در تحقیقات مختلف شیوع زبان جغرافیایی به طور قابل توجهی با هم متفاوت است، که این امر ممکن است نه تنها بازتابی از پراکندگی متفاوت این حالت در نواحی جغرافیایی مختلف باشد بلکه بخاطر تفاوت در معیارهای تشخیص و انتخاب بیمار در مطالعات مختلف است. بیشترین شیوع در محدود 5/2-1 درصد گزارش شده است170. به نظر توزیع جنسیتی (بین زن ومرد) یکسان می باشد.
یافته های کلینیکی زبان جغرافیایی به پیرامون خود مهاجرت می کند و در محل خود ناحیه اریتماتوز به جا می گذارد که نشاندهنده آتروفی پرزهای نخی شکل است. بعد از مدتی ناحیه محیطی ضایعه محو شده و ترمیم ناحیه دپاپیه شده و قرمز رنگ آغاز می شود. ضایعه ممکن است در چندین نقطه شروع به بروز کند و سپس در نواحی محیطی به هم متصل شوند و نمای کلینیکی تیپیک زبان جغرافیایی را نشان دهند. بسته به فعالیت ضایعه بروز کلینیکی آن ممکن است از یک تا چند ضایعه که تمام سطح پشتی زبان را اشغال کرده است فرق کند. محو ناحیه محیطی ضایعه ممکن است نشان دهنده این باشد که مخاط در حال بهبودی است. زبان جغرافیایی با سیکل هایی از تشدید و بهبود علائم در دوره های زمانی متفاوت، مشخص میشود. این اختلال معمولاً بدون علامت است اما برخی بیماران ممکن است کمی سوزش را در دهان تجربه کنند. در این بیماران عادات پارافانکشنال (که به وسیله دندانه دندانه شدن کناره طرفی زبان آشکار میشود) ممکن است یک فاکتور کمکی در بروز علائم باشد. اغلب بیماران تشدید ضایعات را در دوره هایی که تحت استرس هستند را گزارش می کنند. زبان جغرافیایی و زبان شیاردار ممکن است به طور همزمان در یک بیماری دیده شود. بسیار محتمل است که در برخی بیماران، زبان شیاردار مرحله نهایی زبان جغرافیایی باشد (شکل 39-5)171. نمای جغرافیایی می تواند در سایر نقاط دهان (به جز سطح پشتی زبان) نیز دیده شود که در این حالت به عنوان Geographic Stomatitis شناخته می شود 175-172. اطلاعات در مورد Geographic Stomatitis بسیار کم و براساس گزارش مورد است. نمای مشابه Geographic Stomatitis ممکن است در مبتلایان به بیماری رایتر نیز دیده شود. این بیماری بوسیله آرتریت( Arthritis ) ، یوویت (Uveitis) ، کونژکتیویت (Conjunctivitis) و التهاب مجاری ادرار( Urethritis ) مشخص میشود. بیماری رایتر به عنوان یک واکنش نسبت به عفونتی که ازمنشائ گوارشی( Gastroenteral) یا تناسلی ادراری( Urogenital) منشاء می گیرد در نطر گرفته میشود176،177 .
تظاهرات کلینیکی یک افزایش در شیوع زبان جغرافیایی در بیماران مبتلا به پسوریازیس پوسچولار جنرالیزه (Generalized Pustular Psoriasis) مشاهده شده است 179-178 . درپسوریازیس به طور عام، چنین ارتباطی آشکار نشده است180. هیچ مطالعه ای نشان نداده است که بیماران زبان جغرافیایی در خطر بیشتری برای ابتلا به پسوریازیس قرار دارند. اخیرا در یک مطالعه که در ایالات متحده انجام شده همراهی زبان جغرافیایی با واکنشهای اتوییک تایید نگردید181. در این تحقیق مشخص شده که بین زبان جغرافیایی با سیگار کشیدن ارتباط منفی وجود دارد. تشخیص نمای کلینیکی این اختلال مخاطی کاملاً خاص و ویژه است وتایید آن توسط ارزیابی هیستوپاتولوژیک به ندرت نیاز می شود. اگر قرار به انجام بیوپسی باشد جهت مشاهده نمای هیستوپاتولوژیک تیپک ضایعه باید از قسمت محیطی ضایعه نیز نمونه برداری انجام گردد. در نمای هیستوپاتولوژی، پاراکراتوزیس، آکانتوزیس، التهاب زیر اپی تلیایی توسط لنفوسیت T و گرانولوسیتهای نوتروفیلیک در حال مهاجرت ترانس اپیتلیالی( Transepithelial) مشاهده می گردد. این سلولها ممکن است قسمتی از میکروآبسه هایی باشد که در نزدیکی سطح مخاط ایجاد شده است، مشابه آنچیزی که در پسوریازیس پوسچولار مشاهده میشود Munro’s microabscesses))182 .
کنترل و درمان به خاطر ناشناخته بودن علت ضایعه هیچ استراتژی درمانی که عامل مسبب را هدف قرار دهد وجود ندارد. بیماران بندرت علامت دارند و جهت کنترل و درمان ضایعه تنها مطلع نمودن بیمار در مورد خصوصیات خوش خیم ضایعه کفایت می کند. وقتی علامتی وجود دارد می توان از بی حس کننده های موضعی جهت برطرف شدن موقت علائم استفاده نمود. سایر درمانهای پیشنهاد شده شامل استفاده از آنتی هیستامینها، داروهای ضد اضطراب یا استروئیدها می باشد که هیچ یک از اینها به طور سیستماتیک مورد ارزیابی قرار نگرفته است. زبان جغرافیایی ممکن است پسرفت کند اما تعیین زمان پسرفت و این که در کدام بیمار ممکن است این اتفاق رخ دهد امکان ندارد. به نظر می رسد که شیوع بیماری با افزایش سن کاهش می یابد که از پسرفت خودبخودی ضایعات در طول زمان حمایت می کند.
|
||
![]() ارسال به دوستان
![]() ![]() ![]() ![]() تاریخ: پنج شنبه 06 اردیبهشت 1397 بازدید ها: 2880 دسته: مقالات علمی |